energycontrolling.eu

 

Een duurzame toekomst

MeteoViva®Climate

 

MeteoViva®Climate (MVC) staat voor:

- Comfort verbetering
- Energiebesparing > 15% - Effectieve CO2 reductie
- Terugverdientijd < 5 jaar

Hoe kunnen we dat bereiken?

We maken gebruik van een proactieve dynamische aansturing van het gebouwbeheersysteem. In een simulatieprogramma voeren we de fysieke kenmerken van een gebouw en zijn klimaatinstallatie in. Dit wordt dagelijks aangevuld met de weersverwachting en de geplande bezettingsgraad. Er wordt dan berekend wat de meest optimale aansturing van de installatie is om met een minimaal energieverbruik de gevraagde comfortinstelling te bereiken.
Gedurende de dag worden de sensoren in het gebouw uitgelezen en de weersverwachting bijgehouden zodat er eventueel een correctieberekening uitgevoerd kan worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doordat wij gebruik maken van de lokale weersverwachting zijn wij in staat om proactief te reageren op veranderingen in het weer. Als de zon gaat schijnen zorgen we dat de verwarming op tijd wordt teruggeschakeld. De koeling hoeft dan niet het surplus van de verwarming 'op te ruimen'.

De al genoemde proactieve sturing levert een besparing op.
Omdat er met de weersverwachting rekening wordt gehouden kunnen we ook de stooklijn van de verwarming aanpassen.
Voor de benodigde warmte betekent een buitentemperatuur van 5° in de zomer na een heldere nacht wat anders dan 5° in de winter na een bewolkte nacht. Ook dit levert besparing op.
Gemiddeld kunnen wij zeker 15% besparen.

De apparatuur die gebruikt wordt is gering in omvang en vergt dus een geringe CO2 investering. De energie die bespaard wordt levert dus bijna direct een effectieve
CO2-reductie op.

MVC vraagt een relatief geringe investering en bespaart toch veel energie daarom is de terugverdientijd kort.
Voor informatie: peter.crijns@meteoviva.com
 

top